Varför är enzymer så viktigt?
Visste du att bara av enzymbrist och brist på saltsyra – fungerar generellt ingenting i kroppen?
Man tar inte upp vitaminer/mineraler, inte heller våra hormoner fungerar utan enzymer och vissa enzymer fungerar bara tillsammans med en mineral eller vitamin. Dessa kallas coenzym.
Enzymer består av proteiner och är alltså med och sätter igång olika reaktioner i kroppen utan att de själva förändras.
En cell kan innehålla hundratals olika enzymer. Det finns metaboliska enzymer som hjälper till att skapa nya celler.
Det finns matsmälningsenzymer som arbetar i mag & tarmkanalen.
Det finns även en tredje grupp som kallas matenzymer som finns i rå och okokt mat. Dessa är lite känsliga och kan förstöras vid upphettning över 40 grader.
Enzymbrist märks inte tydligt förrän produktionen är väldigt låg, runt 10-15% av hur nivån bör vara. Näringsupptaget blir däremot försämrat långt tidigare och det kan leda till både allvarliga och långsiktiga konsekvenser.
Hur man vet att man har enzymbrist?

Kortfattat några symtom nedan som tyder på enzymbrist – som kan vara en av grundorsakerna till att man får mer besvär, sämre tarmflora, inflammationer etc.
- IBS, IBD, magkatarr, gaser, rapar, illamående, uppblåst mage, magkramper, läckande tarm, liksom svårare sjukdomar som Crohns och Ulcerös Kolit.
- Allergier i alla former
- Astma
- Matintoleranser
- Utslag, klåda, eksem, rosacea, psoriasis etc.
- Autoimmuna sjukdomar
- Näringsbrister – trots att man äter en bra kost och intar diverse tillskott.
- Sämre energi och/eller att man får bättre energi en stund efter mat för att sen dippa. (här kan man även ha blodsockersvajningar – så förutom enzymbrist kan man även ha brist på Krom, speciellt om man känner mer sötsug efter mat och/eller blir megatrött.)
- Kladdig avföring, osmält föda, förstoppning/diarré, harpluttar, mer fet/ojlig avföring, ljusare- och/eller ljusbrun/beige/grå-vit avföring, illaluktande avföring etc
- Ovan kan leda till andra besvär/åkommor/sjukdomar, även ”tysta” symtom/sjukdomar
Varför får man enzymbrist?
- Fel kost, sämre livsstil, för lite motion.
- Stress, traumatiska händelser i livet
- Antibiotika, kortison, andra mediciner, för mycket gifter i kroppen.
- Att man inte tuggar maten ordentligt, äter för fort och för stora portioner
- Man närmar sig 50 strecket – då vår naturliga enzymproduktion minskar med åren.
Ett av våra viktigaste enzymer är Amylas – som finns i saliven och som påbörjar spjälkningen av matens kolhydrater. När du tuggar blandas maten med saliv och amylas för att du ska kunna svälja de. Det är även här matsmältningen startar och därför är det så viktigt att tugga maten ordentligt!
Ta dig tid att äta och stressa inte i dig mat. Tugga även smoothies och soppor. När du tuggar sänder du signaler till kroppen som svarar genom att förbereda för matsmältningen med magsaft och ännu mer enzymer. (Därför är tuggummi inte att rekommendera)
Matsmältningen sker i mag-tarmkanalen
Mag-tarmkanalen är den kanal som går från munnen till ändtarmsöppningen. När maten passerar genom mag-tarmkanalen bryts den ner till sina minsta beståndsdelar.
Till mag-tarmkanalen hör följande:
- munnen
- svalget
- matstrupen
- magsäcken
- tunntarmen
- tjocktarmen
- ändtarmen
De här körtlarna och organen hjälper till med matsmältningen:
- spottkörtlarna
- levern
- gallblåsan med gallgångarna
- bukspottkörteln
Hur lång tid tar det för maten att gå från munnen till ändtarmsöppningen?
Tiden det tar att smälta maten är olika för olika personer. Det beror också på vad man äter, olika sorters mat tar nämligen olika lång tid att smälta.
Frukt och grönt tar kortast tid, främst frukt, medan stärkelse, protein och fett tar längst tid. Ungefär 3-4 timmar efter en måltid har hälften av innehållet i magsäcken tömts.
Efter drygt 4 timmar är magsäcken tom. Härefter tar det 3-7 timmar för maten att passera genom tunntarmen. Sedan tar det från tre timmar och upp till drygt två dygn för maten att passera genom tjocktarmen.
Amylas (bryter ner kolhydrater)
Amylas är ett enzym som hjälper dig att bryta ner kolhydrater. Amylas finns i saliven och utsöndras även från bukspottkörteln. Matsmältningen börjar direkt du stoppar något i munnen.
Pepsin (bryter ner protein)
Protein bryts ner av flera olika enzymer. Pepsin som finns i magen, kymotrypsin kommer från bukspottkörteln, samt trypsin och proteas.
Något annat viktigt med dessa proteinenzymer är att de också har en inflammationshämmande effekt. De är även blodförtunnande och hjälper till vid kroppens utrensning, samt att de hjälper kroppen att identifiera ogynnsamma cellväxter.
Lipas (bryter ner fett)
Fett bryts ner av enzymet lipas. Det produceras i liten mängd i munnen, i magsäcken, men framförallt i bukspottkörteln. Fettet (lipiderna) bryts ner av gallan, som tillverkats i levern och sedan frisatts från gallblåsan, via gallgången. Du kommer alltså alltid ha galla, även om du tagit bort gallblåsan, bara att du inte “samlar på dig” ett litet lager i gallblåsan. Vid bortopererad gallblåsa är det viktigt med extra enzymer.
Andra viktiga enzymer:
Cellulas
Hjälper till vid nedbrytningen av grönsaker och frukt. Detta enzym tillverkas inte i kroppen, därför måste vi tillföra det via kosten genom att äta mer frukt och grönsaker.
Bromelain, Papain och Proteas
Växtenzymer som bryter ner protein.
Fytas
Är ett salt av fytinsyra. Detta är spannmålets, fröernas, nötternas och baljväxternas källa till fosfor. Om man inte blötlägger dessa får man i sig mycket fytas som gärna binder till sig mineraler, vilket kan leda till att din näringsstatus påverkas.
- Alla näringsämnen styrs av enzymer
- De mentala och fysiologiska funktionerna styrs av enzymer
- Vissa aminosyror ”räknas” som enzymer, tex Tyrosin
- Coenzymerna, vitaminer, mineraler, hormoner måste till så att enzymer ska fungera optimalt
- Enzymer hjälper till att få ut vitaminer/mineraler ur födan
- Kroppen tillverkar enzymer jämt, men de förstörs efter dom fullgjort sin uppgift
- Alla levande celler innehåller enzymer
- Enzymer motverkar symtom, åkommor, sjukdomar, inflammationer, demens, allergi, matintolerans mm.
Natalies historia med enzymer:
Jag tålde ingenting förut och absolut inte Raw frukt/grönt. Det blev akuten många gånger. Tålde inte heller för mycket fett i någon form och rött kött, mejeri, gluten är en historia för sig. Trots ingen frukt eller alkohol fick jag fettlever och alla de andra symtom och sjukdomar.
Jag vet idag att jag led av stor enzymbrist, vilket jag inte hade den blekaste aning om förr. Jag intog ledsamt Losec/Omeprazol i över 15 år utan att det hjälpte mig. Det förvärrade så pass att jag de sista åren som sjukast knappt tålde vatten. Idag har vi säkert alla hört vad Omeprazol och andra Protonpumpshämmare är – En medicin som sänker bildandet av magsaft, när det många gånger är raka motsatsen. Idag varnas det allt mer både i Sverige och utomlands pga biverkningar, åkommor och sjukdomar.
Enzymbrist, mina mediciner, fel kost var anledningarna till mina vitamin- och mineralbrister, mina tidigare symtom och sjukdomar.
När jag började min research om enzymer 2015 förstod jag att det var detta min kropp behövde. När jag väl introducerade dom innan föda var som dag och natt. Jag behövde mellan 3-5 kapslar innan mat, beroende lite på vad jag intog. Jag intog tillskott av enzymer dagligen i drygt 1,5 år i början av min detoxresa. Lade också sen till Chlorella som även den har enzymer, aminosyror, alla vitaminer och mineraler plus att Chlorella samtidigt hjälper kroppen och avgifta sig.
När jag var mer belastad och sjuk hade jag lågt B12, järn, D-vitamin, lågt blodtryck etc. Jag hade alltid för mycket äggviteprotein i urin och har haft hundratals urinvägsinfektioner genom åren, blev alltid sjuk i influensor, mer inflammationer osv. Jag hade vitamin- och mineralbrister i över 20 år – trots att jag intog tillskott och att jag då även var köttätare.
Efter drygt 7-8 månader av detox och enzymtillskott var mina värden perfekta igen. När jag kollade efter ytterligare 1 år låg dom fortfarande perfekt och då hade jag ätit Chlorella dagligen under halva året.
Sen 2017 intar jag endast Chlorella som enzymtillskott och tål äntligen all mat igen, underbar känsla! Jag tuggar också alltid varje måltid väldigt noga, äter långsamt och inte för stora portioner. Ibland tar jag även lite extra Chlorella innan måltid, beroende på vad jag ska äta.
Tål man inte Chlorella eller Spirulina, bör man rena sin tarm, lever och njurar lite mer innan man försiktigt introducerar algerna. Bäst i början är att blanda ut någon enstaka tablett eller något kryddmått pulver med mat, tex i smoothies. Därefter successivt öka på innan man testar igen att inta algerna separat.
Lider du av något av ovan nämnda symptom?
Varför inte testa lite extra enzymer några minuter innan mat? En del kan även behöva lite extra saltsyretillskott och enzymet Daosin – om du är känslig mot histaminrik föda. Chlorella är också antihistamin och även C-vitamin är antihistamin. Vår Super C-vitamin innehåller även Quercetin. Är man känslig mot askorbinsyra – kan man test vår wholefood C-vitamin.
Testa dig fram, känn efter hur magen, energin, mående och kropp mår efter drygt 1 månad. Testa sedan att vara utan ett par veckor och se om du märker skillnad.
Ps. Är man känslig för mer cellulosa som finns i kapslar? Häll ut pulvret ur kapslarna i en glasflaska med vatten, skaka och drick innan måltid.Hashimotos och enzymbrist!
”Ett av de viktigaste” aha-ögonblicken på min väg till återhämtning från Hashimoto’s, kom när jag bestämde mig för att prova en betain med pepsintillskott för att stödja proteinmatsmältningen.
Jag vaknade nästa morgon med mer energi än jag hade känt på ett decennium! Jag kunde äntligen smälta maten ordentligt. När jag har grävt mer in i livsmedelsfarmakologins värld (mat som medicin), har jag insett hur viktigt korrekt matsmältning är för hälsan, särskilt för oss som hanterar sköldkörteln.
Människor med Hashimoto upplever vanligtvis en viss nivå av näringsbrist, matkänslighet, matsmältningsbesvär och infektioner. Dessa symtom orsakas ofta av en minskad förmåga att absorbera rätt näringsämnen från maten vi äter. Det är här tillsats av matsmältningsenzymer som hjälper kroppen att bryta ner mat, kan vara ett viktigt verktyg för att förbättra matsmältningshälsan, öka näringsupptag och minska symtomen på Hashimotos.” – Isabella Wentz
Enzymer och Cancer
En studie visar att vetenskapligt sunda experimentella in vitro- och in vivo-undersökningar är långt framskridna och dokumenterar lovande immunologiska, antiinflammatoriska, antiinfektiösa och antitumör / antimetastatiska aktiviteter av proteolytiska enzymblandningar innehållande trypsin, chymotrypsin och papain eller bromelain.
EBM nivå II kliniska studier, som godkänns av Europeiska unionen för att visa säkerhet och effekt av medicinska behandlingar, utfördes för att utvärdera nyttan av komplementär systemisk enzymbehandling hos cancerpatienter som lider av bröst- och kolorektal cancer och plasmacytom.
Dessa studier visade att systemisk enzymbehandling signifikant minskade tumörinducerade och behandlingsinducerade biverkningar och klagomål som illamående, gastrointestinala besvär, trötthet, viktminskning och rastlöshet och uppenbarligen stabiliserade livskvaliteten.
Källor:
Top 5 natural antihistamines for allergies
Using Enzymes to Overcome Hashimoto’s
Proteolytic enzyme therapy in evidence-based complementary oncology: fact or fiction?
Informationen på den här bloggen är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom.