Idag besväras allt fler av olika typer av magbesvär. Det kan vara allt och lite till såsom trög tarm, förstoppning, diarré, uppblåsthet, speciellt efter intag av föda, magkatarr, IBS, magkramper, knivhuggssmärtor, knorr, buller etc. Vissa tycker att det känns som att de har ”Aliens” där inne då magen/tarmarna rör på sig.
Vi har länge hört att man bör normalt gå på toa en gång om dagen och/eller varannan dag ”gör inte så mycket” men oj så missvisande information.
När du stoppar något i munnen, är det inte meningen att det ska komma ut? Var ska det annars ta vägen?
Vi kan ta ett exempel, våra husdjur.
Om hunden eller katten inte gör ifrån sig under en hel dag, börjar man undra. Om den inte gjort ifrån sig på två dagar, ringer man veterinären. Om djuret inte gjort ifrån sig på tre dagar åker man till akuten. (om man inte gjorde det redan dag två)
Vad är det för skillnad på människor och djur?
Ett barn som ammar eller intar ersättning ”behöver” inte göra ifrån sig varje dag, inte ens varannan dag utan gör barnet ifrån sig bara 1-2 gånger i veckan, så anses det vara ”normalt” Borde det vara skillnad på valpar, kattungar, kalvar, aporna som bajsar varje dag när dom diar?
Normalt är inte nödvändigtvis optimalt. Man måste ha i åtanke att ”normalt” är ett slags genomsnitt för oss människor och det anses idag normalt att äta kött, mejeri och gluten. Men våra tarmar är egentligen inte anpassade för kött, våra tarmar är egentligen alldeles för långa, vi har inte så kraftiga enzymer (som tex lejon) och köttet kan därmed ligga kvar i tarmen i upp till 4 dagar.
Här kan du kolla på en video där en läkare, på ett informativt sätt förklarar processen att bryta ner protein i kroppen.
Vattenmelon tar sig genom tarmen på mindre än 30 minuter. Det som händer är att lättsmälta frukter fastnar bakom och börjar fermenteras, skapar gaser, smärta, uppblåst mage, göder svamp och dåliga bakterier mm.
Om man intar föda, vilken det än är så skall det ut direkt, det är väldigt enkelt. Takten bestäms av hur svårsmält födan är och hur trög tarm man har.
Födan ska inte ligga kvar och ruttna och fermenteras i magen. Den ska inte heller fastna som klister i tarmväggar eller i tarmfickor ihop med stagnerad lymfa, bakterier, svamp, gifter etc.
Då får man till slut en trög tarm och förstoppning och detta bygger på gifter i kroppen. Slutresultatet blir oftast även dålig matsmältning, brist på enzymer, vitamin- och mineralbrister som kan leda till mängder med besvär, även mentalta sådana.
Tarmens koppling till hjärnan talas det mycket om inom vetenskap och forskning. Bakterier och svamp kopplas tex till Alzheimers, demens, minnesproblem, depression mm.
Ignorerar man sina besvär och symptom och fortsätter att inta mat som belastar tarmen mer, kan man till slut drabbas av värre besvär såsom tex IBD, Crohns/UC, fettlever, njursvikt, ledvärk, hudbesvär, näringsbrist mm.
Det är så viktigt att magen och tarmen fungerar. Går det för långt, att du tex bara går på toaletten en gång i veckan, eller ännu längre, kan man till slut bli självförgiftad och med lite otur och okunskap kan det leda till döden.
Läs om en kvinna på 27 år med endometrios, som var totalt förstoppad och som ledsamt nog avled.
Hur ofta är normalt att göra nr 2?
Äter du exempelvis två normalstora mål om dagen och lite mellanmål, bör du göra nr 2 minst två gånger om dagen. Äter du tre lite större mål om dagen samt lite mellanmål, bör du gå tre gånger. (En del går fler gånger än så) Det är det här som är normalt, inget annat.
Det ska inte vara en kamp när du går på toaletten
Det ska inte ta lång tid att göra nr 2. Det kanske inte doftar hallon när du bajsar, men det bör inte stinka enormt.
Avföringen ska helst vara brun och mellanfast, och det bör inte heller komma så mycket på pappret när du torkar dig.
Tarmens position kan också påverka om du tömmer den ordentligt eller inte. Våra toaletter är egentligen inte anpassade för tarmens position när vi tömmer den. Vi ska inte sitta i 90 grader utan helst lite mer ihopkurade, som när du bajsar i skogen. Använd en liten pall eller en papperskorg, som du sätter upp fötterna på när du sitter på toaletten, detta gör att tarmen får en bättre position för att tömmas.
Bristolskalans sju typer av avföring
Typ 1: Separata hårda klumpar som liknar nötter
Typ 2: Korvformade med klumpar
Typ 3: Liknar en korv med sprickor på utsidan
Typ 4: Liknar en korv, smidig och mjuk
Typ 5: Mjuka klumpar med skarpa kanter (lätta att få ut)
Typ 6: Småbitar
Typ 7: Vattnig utan klumpar.
Resultatet tolkas vanligtvis som att typ 1 och 2 är tecken på förstoppning, typ 3 och 4 är “ideal avföring” och typ 5 till 7 är tecken på diarré.
Vi skulle nog vilja hävda att även nr 3 är lite tecken till förstoppning.
Mat som inte belastar
Om man vill underlätta för tarmarna så är en plantbaserad kost den bästa.
Frukt och grönsaker belastar allra minst och har dessutom ett basiskt avfall i kroppen, vilket gör kroppen mindre försurad.
Body Cleanse Sweden
På facebook har vi en hälsogrupp som heter Body Cleanse Sweden, där kan du få tips och råd på vad du kan göra för att få igång dina tarmar.
Vi har även tarmreningsprodukter i shoppen och örtkomplex som hjälper till att främja en normal tarmfunktion.
Kan utföra tarmrening vid diarré?
Ja, självklart. Många gånger handlar kronisk diarré om parasiter eller att man inte tål viss föda, tex mejeri. För att vara på säkra sidan, kontakta vården för tester.
Här ser du en video på hur olika tarmar kan se ut vid olika symtom, inflammation, sjukdomar, kronisk förstoppning etc . Varning! Starka bilder.Informationen på denna blogg är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom.