Potatis är en rotfrukt som tyvärr fått ett dåligt rykte. Mycket på grund av att det innehåller mycket kolhydrater och stärkelse och för att det är en nattskatteväxt.
Men är potatis så dåligt egentligen? Vi säger att det beror helt på hur du äter den.
Äter du potatis friterad eller stekt i rapsolja är det väldigt dåligt! Man bör nämligen inte blanda fett och kolhydrater, speciellt inte om man vill hålla vikten. Det blir också jobbigare för kroppen att bryta ner, vilket kan förvärra en redan belastad kropp.
Det beror också på hur mycket och hur ofta du äter potatis, äter du det varje dag till varje måltid? Eller äter du det 1-2 ggr i veckan? Mängden spelar självklart stor roll.
Har du problem med autoimmun sjukdom kan det också vara bra att tänka på vilken mängd nattskatteväxter man äter. Men man behöver komma upp i ganska höga mängder för att det ska påverka. Lyssnar man på Medical medium så hävdar han att potatis är bra vid alla autoimmuna sjukdomar.
Gör din potatis nyttigare
Genom att koka potatisen och sedan låta den kallna, omvandlas stärkelsen till resistent stärkelse. Denna stärkelse bryts inte ner och absorberas helt av kroppen. Istället når det tjocktarmen där det blir en källa till näringsämnen för de nyttiga bakterierna i din tarm. Forskning har visat att resistent stärkelse påtagligt kan förbättra floran av tarmbakterier och dessutom motverka flera hörnpelare i det metabola syndromet som präglas av fetma, insulinresistens, högt blodtryck och skadliga blodfetter.
Detoxa på potatis
Visste du att man kan detoxa på potatis? Japp du läste rätt. Det kanske inte är det mest effektiva att detoxa på, men nästan allt naturligt går att detoxa på om du äter endast det och inget annat. Hemligheten ligger i att inte blanda kolhydrater fett och protein. Äter man det naturen har skapat åt oss i sin rena form, så är det sällan onyttigt. Det är vi människor som oftast gör saker onyttiga genom att processa och tillsätta konstgjorda tillsatser.
Vill du detoxa på potatis gör du det genom att endast äta potatis som måltid. Kryddor som örtsalt går bra i mindre mängder. Tänk på att tugga noga och alltid dricka mycket vatten mellan måltiderna. Vill man detoxa en längre period kan man behöva lite mer näring, då rekommenderar vi att man äter tillskott av Chlorella som är naturens egen multivitamin.
Potatisjuice
Att juica rå potatis har många hälsofördelar. Potatisjuice är naturligt alkalisk och hjälper till att balanserar den dina blodsockernivåer. De balanserar även din kropps naturliga pH-värde och sänker risken för kroniska sjukdomar som en sur miljö kan bidra till. Juicen innehåller även mycket C-vitamin som är bra för immunförsvaret.
Naturlig rå potatisjuice har kraftiga anti-inflammatoriska egenskaper som gör den kan lindra muskel- och ledsmärtor. Personer med urinsyrakristaller i lederna kan dricka två glas rå potatisjuice varje dag som en naturlig kur. Antioxidanterna främjar rensningen av dem från kroppen, och motverkar att de orsakar inflammation och smärta.
Potatisjuice förbättrar även blodcirkulationen och reglerar dina kolesterolnivåer, därför är den toppen för din kardiovaskulära hälsa och ditt hjärta.
Forskning har visat att potatisjuice kan återfukta huden och leverera antioxidanter till hudens yta, vilket kan bidra till att minska rynkor och åldersfläckar, samtidigt som det skyddar mot inflammation och hudinfektioner.
Du kan även använda potatisjuice för att återställa PH-balansen i din hårbotten. Applicera juicen direkt på hårbotten, detta motverkar mjäll och svamp.
Recept på potatisjuice
2 stora potatisar
4,5 dl vatten
Se till att potatisen är ordentligt skrubbad och fri från ”ögon” och blåmärken. Behåll skalet på och hacka potatisen i mindre bitar.
Lägg potatis och vatten i en mixer och bearbeta i 2-3 minuter.
Sila det blandade materialet genom en sikt eller ostduk för att separera saften.
Tryck på potatismassan eller pressa ostduken för att extrahera så mycket juice som möjligt.
Kyl potatisjuicen i 2-3 timmar. Rör om väl innan du serverar kyld och njut!
Har du en råsaftscentrifug eller lowjuicer, kan du använda den istället. Späd gärna med lite vatten innan du dricker den kyld.
Näringsämnen
Nedan följer en lista på näringsinnehållet i 100g kokt potatis utan skal. Potatisskal är rika på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin, så behåll skalet på och köp ekologiska potatisar.
Av dessa 100g potatis utan skal är 77,6g vatten. Potatis är även rikt på aminosyror, speciellt Lysin i bioaktiv form. Potatisen innehåller även spårmineraler från jorden.
Vattenlösliga vitaminer | Potatis kokt utan salt |
Tiamin (mg) | 0,05 |
---|---|
Riboflavin (mg) | 0,03 |
Vitamin C (mg) | 17,4 |
Niacin (mg) | 1,77 |
Niacinekvivalenter (NE/mg) | 2,10 |
Vitamin B6 (mg) | 0,19 |
Folat (µg) | 20,1 |
Fettlösliga vitaminer | |
Vitamin A (RE/µg) | 0,6 |
β-Karoten (µg) | 8 |
Vitamin E (mg) | 0,1 |
Vitamin K (µg) | 1,5 |
Mineraler | |
Fosfor (mg) | 42 |
Jod (µg) | 7,4 |
Järn (mg) | 0,4 |
Kalcium (mg) | 4 |
Kalium (mg) | 322 |
Magnesium (mg) | 19 |
Natrium (mg) | 3 |
Zink (mg) | 0,2 |
Hoppas att ni inte ratar potatis i framtiden, för det är en fantastisk liten knöl.
Informationen på den här bloggen är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom.