Njurarnas viktigaste uppgift är att bilda urin och därmed göra sig av med kroppens avfall. Även främmande ämnen som tillförts kroppen utsöndras med urinen, till exempel läkemedel.
Dessutom deltar njurarna i flera andra viktiga funktioner, däribland att
- bilda hormoner
- vara med och reglera blodtrycket (tillsammans med binjurarna)
- stimulera röda blodkroppar att bildas
- aktivera vitamin D.
Om dina njurar skulle sluta fungera helt dör du. Börjar de fungera dåligt kan besvär börja uppstå och ju sämre de fungerar, desto fler besvär kan man få. Det är otroligt viktigt att ta hand om sina njurar.
Njurfiltrering
Det är genom njurarna avfall från lymfan ska filtreras ut. Varje dag passerar ca 200 liter blod via njurarna och rensar bort toxiner, restavfall och överflödig vätska. Får vi inte ut tillräckligt med avfall, stannar det kvar i kroppen och besvär och sjukdomar kan uppstå! Dina njurar är A och O för din hälsa! Därför pratar vi extra mycket om hur viktigt det är att njurarna filtrerar ordentligt. Här är en enkelt förklarad film på engelska, hur viktig njurfiltreringen är.
För att ta reda på hur bra njurarna filtrerar:
- Torrfasta i minst 12 timmar. Med torrfasta menas att man inte äter eller dricker något. Tex från kl.19 på kvällen till kl.07 morgonen därpå, gärna längre.
- Kissa i en glasburk på morgonen och se om urinen är mer klart eller grumligt, har sediment.
- Är urinen mer åt det klara hållet filtrerar inte njurar som de bör. Är det mer grumligt, sediment i, filtrerar njurarna mer ok. Urin bör INTE vara klart som filtrerad äppeljuice.
Om inte njurarna filtrerar som de bör, var tar avfallet vägen?
Det stannar i kropp och kan göra oss sjuka. Därför är det så otroligt viktigt att få igång sina njurar. För en del kan det gå relativt fort att få igång njurarna, för andra kan det ta längre tid. Det beror helt på hur belastade njurarna är, i vilken immunförsvarsnivå du ligger i samt hur mycket du jobbar med dina njurar.
Avfallet kan även ta sig ut genom huden, det är därför man brukar kalla huden för ”den tredje njuren” När lymfsystem och njurar är belastade är det vanligt att man får tex får eksem, acne, rosacea, klåda och andra hudproblem. Psoriasis som är en sk kronisk sjukdom har många blivit av med när de börjat jobba med njurar och lymfsystem, likaså allergier, rodnad, vallningar etc.
Njurar, lymfan och binjurarna
Exakt hur allt hänger ihop när lymfan filtreras ut genom njurarna är inte forskat på. Men Dr Robert Morse har upptäckt att binjurarna spelar en stor roll i detta. Har man svaga binjurar, filtrerar njurarna sämre. Att binjurarna styr njurarna är inte helt ologiskt när man tänker på att binjurarna sitter ovanpå njurarna som en liten mössa, de ser faktiskt ut som en liten hjärna.
Du kan kolla hur starka dina njurar är genom blodtrycket. Det övre trycket, som styrs av binjurarna bör ligga på 120.
Har du ett stagnerat lymfsystemet bör du alltid kolla upp hur bra dina njurar filtrerar, samt om dina binjurar är trötta eller stressade.
Stagnerat lymfsystem
Symtom som tyder på ett stagnerat lymfsystem kan vara alla möjliga, allt från allergi, astma, hudbesvär, magbesvär i alla dess former, IBS, IBD osv, huvudvärk, ödem, celluliter, led- och muskelbesvär, sköldkörtelbesvär, utmattning, ångest, depression och mycket mer.
Ryggvärk
Har du upplevt att du har en molande ryggvärk, främst i nedre delen av ryggen? Detta beror ofta på belastade njurar. Njurarna har nervtrådar som går ner till ländrygg, så är du stel och/eller har värk i ryggen, främst om du varit stilla en tid, när du vaknar kan det vara dina njurar som är orsaken till din värk. Här är det på tok för mycket syror och slaggprodukter i kroppen, som skapar värken.
Hur stöttar man bäst sina njurar?
Det första man behöver göra är att se över sin kost och börja rena tarmen. Bara av att ha en mer belastad tarm, sämre matsmältning, sämre tarmflora, trög tarm, förstoppning, sämre immunförsvar mm är tarmen ofta mer full av gammalt avfall, jäst, svamp, inflammation, gifter, oönskade patogener mm. Detta kan resultera i att tarmarna vidgar sig och trycker bak mot njurar, vilket ytterligare är påfrestade för njurarnas funktion.
Äter du animaliskt protein, mejeri, socker och gluten bör du trappa ut det helt. Detta för att hjälpa dina njurar, men även andra organ.
Protein, mejeri, socker, gluten, skräpmat, koffein och alkohol belastar våra njurar, vår kropp och vårt lymfsystem. Ät istället en plantbaserad kost med mycket frukt och grönt.
Frukt är det som detoxar kroppen bäst, de renar njurar och lymfsystem. Försök att äta 80% frukt. Tål du inte frukt, behöver du rena dig mer först en period med en kost mest bestående av grönsaker. Ät den frukt du klarar av.
Känner du att du ”tål” frukt men ofta dippar strax efteråt eller känner dig snabbare hungrig/sugen på något igen. Inta äkta kanel (Ceylon) 1/2 tsk 3-4 ggr dagligen i tex te eller smoothie. Tillskott av Krom är även att rekommendera till varje måltid, främst då fruktmåltid. Krom och Kanel hjälper blodsockret att hålla sig mer på en jämn nivå. Det dämpar sötsug, och kan även hjälpa till mot humörsvängningar och ångest.
De bästa frukterna är vindruvor och de sura frukterna, som citron, lime, apelsin, grapefrukt, ananas, jordgubbar, kiwi, mandariner och tranbär.
De näst bästa frukterna är de mellansura frukterna, som äpplen, björnbär, blåbär, körsbär, nätmelon, vattenmelon, mango, nektariner, persikor, päron, plommon och hallon.
Generellt bör man inte äta något alls efter kl.19.00 på kvällen. Har du jobbiga cravings? Inta ett glas vatten med ca 1 msk ofiltrerad äppelcidervinäger, tex Kung Markatta eller Bragg. Har du Parasitkomplex eller Parasitbalans hemma, häll ut två kapslar parasitkomplex i ett glas vatten eller 1 tsk Parasitbalans. Inta äppelcidervinägervattnet ca 10 minuter efteråt.
- Inta mer vatten, minst 2,5 liter om dan, helst inte för kallt vatten.
- Sellerijuice, 5dl morgondrink samt gärna även 5dl till kvällen en tid. Sellerijuice är även toppen för tarm och matsmältning, det tar död på patogener mm.
- Åkerfräkente, örtteer, citronvatten, persiljeavkok, tranbär, vindruvor och vattenmelon
- Inta så mycket sura frukter/juice som möjligt, detta hjälper kroppen att detoxa. Är du histaminkänslig behöver du rena dig, tarm och kropp, lite mer först innan de sura frukterna kan införas.
- Massera in Ricinolja på njurarna/rygg till natten, bra även att smörja levern och magen.
- Torrfasta gärna med jämna mellanrum och bra om du inte äter eller dricker något minst tre timmar innan sänggång. Detta så kroppens alla organ kan fokusera mer på att rena sig, vilket de gör främst när vi sover.
- Njurkomplex, Binjurekomplex
Örter
Örter är fantastiska för att stötta olika organ i kroppen.
Det finns ett speciellt framtaget örtkomplex i tinktur för just njurarna som heter Njurkomplex. Det finns även ett njurkomplex i kapslar som heter Njursupport. Kombinera gärna med Cirkulationskomplex.
Många behöver även stötta binjurarna, där finns ett komplex som heter Binjurekomplex. Stöd för binjurarna finns även i kapslar.
Övriga örter som är toppen för njurarna är Mjölon och Åkerfräken som båda är vätskedrivande, minskar svullnad mm.
Njurarna behöver ofta lite hjälp av levern, därför är det bra att stötta även den med exempelvis Leverkomplex och Leverkomplex kapslar.
Kvällstips
På kvällen kan du äta 1 dl ekologiska russin, utan att dricka någonting. Detta kan hjälpa till att öka din filtrering.
Persiljeavkok
Koka upp 2 liter vatten
Lägg i 2 krukor persilja, låt sjuda i mellan 6-8 minuter. (max 10 minuter)
Sila av, låt svalna och drick.
1 glas på morgonen och 1 glas på kvällen. Spara resten i kylen till nästa dag.
Ricinolja
Duscha eller bada varmt till kvällen, därefter smörj och verkligen massera in ricinoljan ordentligt bak på njurar. Du kan även massera din mage och lever. Ta på en T-shirt el liknande och sitt gärna med en värmedyna på en stund.
Ricinolja kan du även smörja med där du har ont, tex där du har artrosvärk, frozen shoulder etc. Mer om ricinoljans alla hälsofördelar, kan du läsa här.
För att få njurarna att öppna sig fortare, kan du ta lite cayennepeppar i ricinoljan. Var dock lite försiktig med cayenne, använd inte varje dag då huden kan bli irriterad. 1-2 ggr i veckan kan vara lagom.
Informationen på denna blogg är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom.