Blåstång (Bladderwrack) är främst känd för sitt naturligt höga innehåll av jod, vilket är en viktig komponent för att din sköldkörtel ska kunna fungera optimalt. På grund av detta så har blåsalg länge använts i tillskott för viktminskning, för att hjälpa människor att gå ner i vikt.
Blåstång kan även motverka Candida eftersom det innehåller även en lektinliknande mukopolysackarid som in vitro har visats ha effekter mot Candidaöverväxt.
Studier både på möss och in vitro har även visat att extrakt av Sargassum fulvellum som finns i Blåsalg motverkar tumörer.
Forskningsstudier har kopplat blåstång med högre nivåer av HDL-kolesterol (bra kolesterol), vilket kan hjälpa till att sänka blodtrycket, minska risken för stroke och hjärtinfarkt.
Blåstång används ofta för att minska inflammation och ledvärk. Det höga mineral- och antioxidantinnehållet hjälper till att främja starka ben i kroppen, men även att hålla huden ung. Den innehåller även fucoidan, karoten, brom och mannitol som är alla viktiga näringsämnen för ben- och ledhälsa.
Ögonhälsa främjas genom det höga innehållet av betakaroten, som är en antioxidant som neutraliserar fria radikaler i ögon och hornhinna.
Blåstång innehåller många olika typer av fibrer och alginsyra anses vara den viktigaste. Denna fiber kan lindra förstoppning och främja en smidig matsmältningsprocess som gör det lättare att absorbera näringsämnen. Dessutom hjälper den att minska gaser, kramper och uppblåsthet. Blåsalg är även känt för att ha en laxerande effekt.
Enligt en studie som publicerades 2011 kan Blåstång vara användbar för personer med diabetes. Studien utredde effekterna på glukos och även insulinnivåer efter en måltid. Den dubbelblinda studien omfattade 23 patienter av båda könen mellan 19 och 59 år. Forskarna fann att Blåstång bidrog till att minska både insulin- och glukosvärden.
Förutom ovanstående hälsofördelar kan Blåstång även främja en normal cirkulation i kroppen.
Blåstång är en av våra vanligaste alger och finns även i Östersjön, det vetenskapliga namnet är Fucus vesiculosus.
Varning: Om du har Hypertyreos bör du vara försiktig med blåstång, då dess höga jodinnehåll kan förvärra Hypertyreos.
Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6223551
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/916293
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf204112f
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf010908o
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22087795
Informationen på den här bloggen är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom.