Binjurarna är två små körtlar som sitter som små mössor på njurarna. Binjurarna har till uppgift att styra hormonproduktionen i kroppen, bland med hjälp av annat stresshormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol. Hormonerna som styrs av dina binjurar, hjälper till att reglera ditt blodtryck, elektrolytbalansen, blodsockret, immunresponsen, matsmältning mm.
Fly eller fäkta responsen
Fly eller fäkta responsen, även känd som akut stress responsen, är när det sympatiska nervsystemet stimulerar binjurarna att producera stresshormoner.
Det sympatiska nervsystemet är inte viljestyrt, du kan alltså inte bestämma själv om binjurarna ska producera stresshormoner eller inte. Därför är det viktigt att inte utsätta kroppen för stress. Binjurarna är väldigt känsliga för stress och kan lätt hamna i obalans vid långvarit stress.
Stress
Det finns olika typer av stress. Den ”normala” stressen som många tänker på när man pratar om stress, är den fysiska. Det kan vara när vi har väldigt mycket att göra eller till exempel är sen till ett möte.
En annan typ av stress är maten vi äter. Att äta mat som belastar eller försurar kroppen stressar också. Inflammation skapas dels av försurande mat och dels av att virus, svamp och andra patogener frodas så att kroppen bildar inflammation som skydd. Inflammation är en stor stress för kroppen.
Mental stress kan vara att vi tex inte trivs på jobbet, har bråkat med en vän, partner eller förälder, detta påverkar också våra binjurar.
Alla negativa tankar kan skapa stress i kroppen.
Tecken på belastade binjurar
- Lågt kortisol
- Stort behov av koffein
- Sötsug
- Saltsug
- Svajande blodsockernivåer.
- Stor trötthet
- Mer energi på kvällen när det är dags att gå och lägga sig, likaväl att man känner konstant trötthet under hela dan
- Högt eller lågt blodtryck, optimalt tryck är 120/60
- Sköldkörtelproblem
- Pupiller som inte orkar dra ihop sig i 1 minut utan att fladdra.
- Svårt att hålla andan i 1 minut
- Njurar som inte filtrerar
- Yrsel
- Humörsvängningar
- Ångest, panikångest, dödsångest
- Nedstämdhet
- Minskad sexlust mm
Binjureutmattning
Binjureutmattning eller ”trötta binjurar” är välkända begrepp inom den alternativa världen. Det innebär kortfattat att binjurarna inte orkar tillverka tillräckligt med kortisol.
Dock finns inga vetenskapliga belägg för dessa diagnoser, men det betyder inte att det inte ligger lite sanning här. För att få ett korrekt resultat av kortisol behöver man nämligen mäta kortisolet under hela dygnet, inte bara på morgonen. Detta kan man göra genom salivtest som man sedan skickar utomlands för analys.
Binjurarna kan även vara belastade utan att kortisolet ligger utanför blodprovets referens.
Njurfiltrering
Det finns ledsamt ingen vetenskaplig forskning på att binjurarna är med och styr njurarnas filtrering. Vi kan dock se ett tydligt samband. När vi börjar stötta binjurarna, ökar även njurarnas filtrering. Dr Robert Morse har i över 40 år behandlat människor och har sett detta samband väldigt tydligt.
Filtrerar inte dina njurar ut lymfa ur kroppen, kommer lymfsystemet att bli mer och mer stagnerat, man kan säga att det blir stopp i avloppet. När avfallshanteringen inte fungerar, kommer kroppen så småningom att bli sjuk.
Binjurarnas koppling till sköldkörteln
Trötta eller utmattade binjurar kan vara en av orsakerna till Hypotyreos, alltså underfunktion i sköldkörteln. När kroppen är utsatt för stress utsöndras ju kortisol. Kortisolet dämpar Hypotalamus och hypofysens funktion, som båda styr sköldkörteln. Långvarig stress kan därför framkalla en underfunktion i sköldkörteln. Utmattade binjurar kommer också att öka inflammationer i kroppen även från normala aktiviteter, vilket påverkar sköldkörteln och ökar risken för underfunktion.
Sköldkörteln, som reglerar bland annat ämnesomsättningen i kroppen, bestämmer kroppens energinivåer. Om dessa blir för låga, upplever kroppen det som en stressituation vilket automatiskt belastar binjurarna.
Konstant stress påverkar därför både binjurarna och sköldkörteln. Har du sköldkörtelproblem är det jätteviktigt att stötta binjurarna.
Hemmatest för binjurarna
Ett väldigt enkelt test du kan göra, för att se hur dina binjurar mår, är att hålla andan i 1 minut. Har du svårt att hålla andan i en minut, kan dina binjurar behöva mer stöd.
Ett annat test är att ställa dig i ett mörkt rum framför en spegel och lysa med en ficklampa på pupillen. Pupillen ska då dra ihop sig och bli liten, sen ska den hålla sig lika liten i 1 minut. Om pupillen sakta växer och drar ihop sig eller om den fladdrar, kan dina binjurar behöva mer stöd.
Att kolla hur njurarna filtrerar ger också en indikation på hur binjurarna mår. Det kan du kontrollera genom att först torrfasta i 12 timmar. Torrfasta innebär att man varken äter eller dricker någonting.
Om du slutar äta och dricka kl 20 på kvällen, kan du kl 08 på morgonen kissa i en glasburk. Ditt urin ska då vara grumligt, du ska inte kunna se igenom det. Ser det ut mer som filtrerad äppeljuice, betyder det att dina njurar inte filtrerar så bra. Detta betyder att både dina njurar och binjurar kan behöva lite extra stöd.
Hur stöttar man sina binjurar?
- Sov ordentligt.
- Se till att få återhämtning efter en stressig situation.
- Rör på dig för att få igång cirkulationen.
- Träna inte för hårt.
- Undvik kaffe och andra stimulanter som choklad och ren kakao.
- Undvik belastande mat som kött, mejeri, socker och sädprodukter.
- Inta stöttande örter.
- Inta kosttillskott som innehåller binjurebark.
- Inta lakrits, dock ej om du har högt blodtryck.
- Krom och äkta kanel (Ceylon) hjälper blodtrycket att bli mer stabilt.
- Bearbeta saker som är jobbiga mentalt.
- Byt jobb om du vantrivs på jobbet.
- Bryt med vänner som bara tar din energi.
Örter som stöttar binjurarna
Exempel på örter som stöttar binjurarna är tex Ryskrot, Rosenrot, Ashwaganda, Astragalus och Schisandra.
Du kan även prova ett örtkomplex som heter Binjurekomplex, som är en blandning av bra örter för just binjurarna. Vi har även ett binjurekomplex i kapslar, men dem rekommenderas inte om du har högt blodtryck eftersom de innehåller laktits.
Eftersom binjurar och njurar samverkar, kan det vara bra att stötta båda, därför rekomenderar vi att du intar både Binjurekomplex och Njurkomplex samtidigt. Du kan även lägga till Cirkulationskomplex för att få lite extra skjuts i kroppen. Körtelkomplex kan också vara en bra start för många.
Stressa av
Försök få in lite mer mindfulness i ditt liv, meditera, djupandas, gå på yoga, ta en promenad. Detta kommer dina binjurar att må bra av.
Informationen på den här bloggen är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom.