Honung är inte bara gott, det är också otroligt nyttigt!
Ju färskare desto bättre är den! Kan du få honungen direkt från bikupan så är det helt klart bäst. Nyslungad honung är naturens egen antibiotika – så kraftfulla egenskaper har den!
För att honungen ska tas upp bäst i kroppen rekommenderas att man intar den i varmt vatten. Helst på fastande mage. På så vis förbereds kroppen och tar upp honungen bättre. Dock får inte vara hett eller kokande vatten. När man hettar upp honung kommer vissa delar i honungen att bli giftiga, därför ska man ALDRIG baka eller tex steka med honung.
Man bör inte heller inta honung i kallt vatten om man inte vill öka i vikt. Intar du den i varmt vatten kan du istället gå ner i vikt.
Nedan listar vi lite olika egenskaper och hälsofördelar som honungen kan ge.
- Rik på antioxidanter
- Bidrar till viktnedgång gärna i kombination med äkta kanel
- Kan lindra hudproblem
- Förbättrar matsmältningen
- Kan förbättra sömnen
- Ökar vita blodkroppar och lymfocyter som skyddar mot patogener
- Lindrar hosta
- Ökar antalet röda blodceller i blodet som transporterar syre
- Främjar läkning av brännskador och sår
- Stabiliserar blodsockret
- Kan förbättra hjärthälsan
- Sänker kolesterol
- Kan hjälpa minne samt neurologiska sjukdomar
- Har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper
- Kan behandla allergiska sjukdomar
- Har cancerförebyggande egenskaper
Viktigt när du intar honung är att använda en honungsdoppare eller träsked för att ta honungen med. Metallföremål kan orsaka korrosion, vilket gör att honungen snabbt förstörs.
Informationen på den här bloggen är inte skriven av läkare och ska inte ses som medicinska råd. Ta kontakt med läkare vid sjukdom.